Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Moldova să implementeze reformele aşteptate de cetăţenii moldoveni. Apelul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini, în urma Consiliului miniștrilor de Externe din UE care a avut loc la Luxemburg. Şefa diplomaţiei UE a avertizat că structurile europene vor monitoriza cu atenţie modul în care noul Guvern de la Chişinău îşi va îndeplini angajamentele asumate. 

«Vom monitoriza cu atenţie următorii paşi pentru a vedea dacă angajamentele pe care autorităţile şi le-au asumat vor fi puse în aplicare cu adevărat. Rămânem foarte vigilenţi în privinţa următorilor paşi», a spus Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Pentru Uniunea Europeană, situaţia din Moldova este, deocamdată, neclară. Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a declarat că nu înţelege cum a fost posibil ca formaţiunile pro-europene ale Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase să facă alianţă cu Partidul Socialiștilor.

«Cred că o veste bună este că a avut loc transferul pașnic al puterii, dar restul lucrurilor sunt destul de incerte, din cauza coaliției dintre socialiști și forțele democratice progresive precum Maia Sandu și Andrei Năstase – nume bine cunoscute. Personal m-a surprins această coaliție», a declarat Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius.

Partidele care au acces în Parlament au avut la dispoziţie trei luni ca să creeze o coaliţie de guvernare. Negocierile însă au eşuat, iar pe ultima sută de metri, PSRM şi blocul ACUM au decis să creeze o alianţa. Asta deşi atât Maia Sandu cât şi Andrei Năstase au semnat un angajament prin care şi-au asumat, public, că NU vor participa la crearea unei coaliții de guvernare formale sau informale, inclusiv cu PSRM. Blocul ACUM are 26 de mandate în Parlament, iar Partidul Socialiştilor — 35.

Sursă: www.prime.md