Discurs primului secretar UTCM CR Sîngerei, Viorel Neaga: Mark Twain spunea ,, dacă votul nostru ar putea schimba ceva, atunci nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.”

El vorbea aceasta în sec XIX, cînd în America se practica sclavia.Dacă în acea perioadă, cînd procesul de transformare a țării era simțitor, războiul civil, Proclamația de emancipare a lui A. Lincoln, și Mark Twain făcea astfel de declarații, atunci ce să mai vorbim noi în Republica Moldova, sec XXI? Cum noi putem asigura cetățenilor această siguranță, siguranța votului? Probabil suntem singurul partid care mai aspiră la cuvinte de genul dreptate, vot liber, independență. Trăim în era informațională, și evident că cine va deține informația,o va putea modela, acela va conduce lumea. Oficial se consideră 4 puteri în stat Legislativă, Executivă, Judecătorească și Presa. De facto avem două, regimul Plahotniuc și presa acestuia. Cum s-a ajuns la aceasta nu mai analizăm, sens nu are, este deja istorie, dar istoria trebuie de o interpretat pozitivă așa după cum a evoluat.Important este ce avem la moment, și ce putem anticipa, pentru a schimba situația, spre bine desigur.La moment avem o țară, demoralizată și dezbinată, economic, social, cultural.Cetățenii și statul parcă trăiesc lumi paralele.Multe probleme, nerezolvate, intenționat nerezolvate.

Despre ce rezolvare de probleme în interesul cetățeanului poate fi vorba, dacă la Sîngerei anul trecut a fost pavat o bucată de drum integral, iar acum în primavară îți rupi gîtul în gropi? Cît de aiurea contract trebuie să negociezi cu agentul economic, ca acesta să își permită așa calitate proastă a lucrărilor? Cum pot să existe localități în Republica Moldova în care apă și canalizare nu este suficientă? Trăim între 2 rîuri, și mai avem izvoare interne bogate.Nu discutăm despre agricultură intensivă, doar de simplă alimentare a populației…Ne părăsesc cetățenii.Avem 2 piețe de muncă, Europeană și Rusia.Una este aleasă de Capitalul Uman al Republicii Moldova, alta pentru forța de muncă ieftină și necalificată.Concluzia-avem nevoie de ambele la moment.În educație…statul prin calitatea studiilor care le oferă se îngroapă singur pe el își distruge viitorul. Dacă fiecare student știe cît costă un examen, cît costă BAC ca să îl treci…Producem imbecili cu diplome, nu se referă la toți, dar tentația este mare.O mare parte din vină au părinții, educația de acasă, dar pînă la urmă suntem produsul mediului din care facem parte…Desigur că soluții sunt, și numai una.Aici cu încetul nu merge, trebuie de acționat în complex.De exemplu rolul statului- ca economist pot formula în felul următor: Statul principalul să nu mă încurce, restul fac eu.Retragerea influenței statului în reglarea excesivă a vieții economico-sociale a societății împiedică evoluția.Statul ar economisi resurse valoroase dacă doar ar crea platforma de joc pentru actorii societății, colectînd impozite și taxe,doar reglînd mersul și dezvoltarea acestuia. Mita există acolo unde este contactul dintre privat și public.

Eu văd ca resurse financiare pe cei care au adus daune statului, majoritatea fiind la guvernare.Din contul acestora se poate de completat deficitul bugetar al țării.Cei ce se fac vinovați trebuie arestați și confiscate averile.Simplu de vorbit greu de făcut? Nimeni nu a spus că trebuie să fie simplu. Nu trebuie să ne uităm la Plahotniuc ca la o persoană, trebuie de uitat ca la un sistem.Dar cum dispar sistemele? Se înlocuiesc cu altele noi.Totul depinde de noi, ce atitudine luăm.Vorbim aici sus și tare, după care ne ducem acasă și ne continuăm viața, sau ne hotărîm, facem un plan, creăm grupuri de lucru active, și ne punem pe treabă.Decizia ne aparține.