Fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin spune că ceea ce se întâmplă astăzi la CC este neconstituţional. Instituţia este politizată, iar noţiunea de concurs public a fost compromisă. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Radio Sputnik Moldova. 

«A fost un renumit prim-ministu al Federaţiei Ruse Viktor Cernomîrdin care spunea: Хотели как лучше, а получилось как всегда. Aşa e şi cu această CC, nu este depolitizat nimic, trei din cei şase care acum parcă i-au ales sunt membri de partid.», a declarat liderul PCRM.

Voronin s-a arătat indignat şi de modul în care Parlamentul şi-a ales cei doi judecător la Curtea Constituţională.

«17 persoane s-au înscris, au trecut 2 oameni foarte oneşti, nu au fost membri ai PCRM. Eşanu, un jurist de forţă, pregătit şi foarte cinstit. Al doilea e tot un bărbat tare cumsecade. Nici nu a fost anulat concursul oficial, putea să găsească ceva, la urma urmei motivaţie, ca să spună că concursul nu a fost petrecut aşa cum trebuie şi să îl anulăm şi să petrecem altul.», spune Voronin.

Fostul şef al statului susţine că numirea lui Vladimir Ţurcan din partea PSRM a venit în ultimul moment, când socialiştii şi-au dat seama că Dumitru Pulbere nu mai poate fi magistrat la CC.

«Oamenii spun că l-au adus pe Vladimir Ţurcan tocmai din Spania, că el deja era la odihnă. L-au scos din mare, l-o uscat, l-au urcat în avion şi l-au adus la Chişinău».

Voronin nu exclude că numirea judecătorilor CC din partea Parlamentului a fost posibilă doar în urma unei înţelegeri dintre ACUM şi PSRM. Mai mult decât atât, socialiştii au negociat cu ACUM şi funcţia de preşedinte al CC.

Sursă: www.publika.md