Prim-Ministrului

Republicii Moldova,

Domnul I.CHICU,

Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe,

Președintelui Curții de Conturi

a Republicii Moldova,

Domnul М.LUPU,

Directorului Centrului Anticorupție

din Republica Moldova,

Domnul R. FLOCEA

Pentru informare

Președintelui Consiliului de Conducere

al SPA „Gazprom”,

Domnul A. MILLER

Despre încălcările și dezmățul

din activitatea SA „Moldovagaz”

 

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și cetățenii țării nu cred promisiunilor repetate ale guvernării de a micșora pentru consumatorii finali tarifele la gazele naturale. Și iată din ce cauză.

Nimeni nu poate nici înțelege, nici explica faptul de ce, în situația în care pe parcursul unei perioade îndelungate SPA „Gazprom” furnizează la hotarul Republicii Moldova gaze naturale cu un cost din ce în ce mai ieftin, tariful pentru consumatori rămâne permanent înalt. Respectiva stare de lucruri a ajuns până acolo că reglementatorul, chipurile, „independent” – ANRE –, costul gazelor fiind de 160 dolari SUA pentru 1000 de metri cubi, la cererea SA „Moldovagaz”, îi permite acesteia să păstreze neschimbat tariful calculat în baza prețului de 330 dolari pentru 1000 metri cubi.

Un asemenea lucru este posibil doar pentru că între conducerea SA „Moldovagaz” și ANRE există „relații deosebite”, care până acum rămân în afara atenției Guvernului și a autorităților obligate să combată corupția.

Nici un fel de condiții economice interne nu pot fi motivul din care cheltuielile de distribuire a gazelor pentru consumatorii finali depășesc costul însuși al produsului distribuit. Adică, al gazelor.

SA „Moldovagaz” fiind o organizație publică cu capital de stat, până acum activitatea ei nu este transparentă pentru societate. Consumatorilor de gaze nu li se pune la dispoziție informația cu privire la eficiența, fundamentarea și stricta necesitate a cheltuielilor interne, care influențează mărimea tarifului. Aceasta o demonstrează structura, componența și salariile de funcție ale conducerii „Moldovagaz”, ea având tocmai nouă consilieri ai președintelui și vicepreședintelui companiei, apoi câte doi ajutori și doi consultanți fiecare, precum și alți „specialiști”, majoritatea dintre care sunt rude ale celor de la conducere.

Aceasta o demonstrează și următorul fapt: începând cu anul 2009, volumul de gaze pentru tranzit și distribuire internă în Moldova, practic, a scăzut de două ori, iar cheltuielile de bază pentru personalul responsabil doar de distribuirea gazelor au crescut de la 142,5 milioane în 2010 până la 318,6 milioane în anul 2019 (date din documentele confirmative ale ANRE). Asemenea lucruri n-ar fi trebuit să rămână în afara atenției Curții de Conturi a RM și a altor organe de control.

Lucrurile stând astfel, apare următoarea întrebare: dar cu ce se ocupă și ce controlează reprezentanții Guvernului la „Moldovagaz”? Reieșind din situație, se poate conclude că ei folosesc „reprezentanța” lor doar pentru a primi drept recompensă sume frumușele de bani.

Aceeași întrebare s-ar cuveni s-o adresăm și Comisiei de Revizie a SA, care, în majoritate, are în componența sa reprezentanți ai SA „Gazprom”. Chiar de bună seamă nu este clar că tariful și volumul de consumare a gazelor sunt legate în mod invers-proporțional? În aceste condiții, apar bănuieli întemeiate despre anumite „relații deosebite”, – din contul nostru, al consumatorilor moldoveni, – formate la încheierea contractului de livrare a gazelor între „Gazprom” și „Moldovagaz”. Relații care nu pot fi negate.

Tendința de a păstra cu orice preț lipsa de transparență și schemele corupte în activitatea SA „Moldovagaz” în condițiile pasivității organelor de control în ceea ce privește cheltuielile și mecanismele de formare a prețurilor a condus la faptul că, întrecând orice măsură și având „acoperire” în persoana președintelui neconstituțional Dodon, conducătorii acestei firme, practic, se află în afara oricărui control și a oricărei responsabilități.

Pentru a evita o explozie socială și acțiuni de proteste în masă, noi, comuniștii, cerem Guvernului și Parlamentului să examineze în regim de urgență situația creată la „Moldovagaz”, să clarifice modul de formare a tarifelor și să concedieze din componența conducerii persoanele vinovate de încălcările admise.

 

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

20 octombrie, 2020