Procurorul anticorupție Eugen Rurac, care a instrumentat în perioada ”Statului capturat de Plahotniuc” mai multe dosare de rezonanță, inclusiv dosarul în care era acuzată Domnica Manole, lucrează la Președinție. Informația a fost confirmată din trei surse independente, dar Președinția refuză să recunoască oficial.
Rurac activează în cadrul Președinției Republicii Moldova în calitate de consultat al Olesei Stamate, ultima fiind consilierul președintelui Maia Sandu în domeniul justiției, iar remunerația este prin intermediului unui proiect finanțat de Germania.
Sarcina lui Rurac la Președinție este acordarea consultațiilor în domeniul organelor de drept, cum ar fi instituțiile de urmărire penală, anticorupție, procuratură și altele.
Acest procuror a fost cel care a renunțat în secret la învinuirea adusă fostei magistrate de la Curtea de Apel, Domnica Monole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale. După retragerea învinuirilor, Domnicăi Manole i-a fost deschisă calea spre funcția de judecător al Curții Constituționale.
Eugen Rurac a devenit cunoscut opiniei publice după ce a gestionat dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi (PLDM, concubinul Nataliei Morari), condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Tot Rurac a instrumentat dosarul fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, dar și dosarul Metalferos. În ianuarie 2020, procurorul a depus cerere de demisie și a plecat din sistem.
Menționăm că, înainte de publicarea acestui material, redacția Telegraph.md a solicitat de la Președinției un răspuns oficial despre angajarea procurorului Eugen Rurac, precum și funcția ocupată de către acesta. Însă, Președinția a refuzat timp de o săptămână să răspundă la solicitare, iar tocmai astăzi a răspuns că ”în prezent, Aparatul Președintelui Republicii Moldova nu are niciun angajat cu numele Eugeniu Rurac”. Totuși, Președinția nu răspunde la întrebarea dacă acesta a ajuns în Președinție în baza unui proiect finanțat din afară, informație confirmată din mai multe surse.
Amintim că Telegraph.md a depus o plângere la Poliție pe faptul că Președinția Republicii Moldova refuză să prezinte informația despre Proiectele de asistență externă de care beneficiază Aparatul Președintelui Republicii Moldova. Cauza se află spre examinare la IP Buiucani.
Sursă: telegraph.md
Комментариев нет