Moldova este gata să accepte toate condiţiile pentru a obţine statutul de ţară-candidat de aderare la Uniunea Europeană. O spune preşedintele Parlamentului Igor Grosu. El a precizat că se discută şi cu reprezentanţii ţărilor care sunt sceptice în ceea ce priveşte meritele Moldovei de obţinere a acestui statut.

 

«Pentru a respecta rigorile obținerii acestui statut se prefigurează să fie o listă de condiționalități, pe care noi sigur o să le acceptăm, noi știm care sunt carențele pe interior, sunt politicile pe interior pe care trebuie să le implementăm în diferite domenii, de aceea nu văd nimic ieșit din comun aici. Lucrăm cu scepticii. Cel mai bun remediu, pui mâna pe telefon, bună ziua, noi suntem de la Chișinău, dorim foarte mult să devenim membrii candidați, merităm, nu suntem prin declarații doar membri, prin fapte», a spus Igor Grosu.

 

În cadrul vizitei pe care a făcut-o la Chişinău, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat că dacă nu ar fi războiul din Ucraina, Moldova nu ar primi statutul de ţară candidat de aderare la UE întrucât s-ar aplica nişte reguli normale. Macron a menţionat că vor fi impuse nişte condiţii pe care Moldova ar trebui să le respecte fără a preciza care sunt ele. Vineri, Comisia Europeană se va expune în ce condiţii Moldova va primi statutul de ţară candidat. Decizia finală va fi luată în cadrul summitul Uniunii Europene care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

 

 

www.publika.md