Primul Președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu. Acesta o îndeamnă pe președintă să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

„Fiind profund îngrijorat de intenția de lichidare a primei instituții de învățământ superior din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, al carei colectiv, în timp de restriște, a luptat pentru păstrarea integrității și statalității Republicii Moldova, aparand Universitatea de dispariție, ca pe un simbol al identității naționale, m 1992, în calitate de Președinte a Republicii Moldova, am luat decizia de a evacua prima institute de mvatamant superior din aceasta tara, în baza Hotărârii de Guvern nr. 480 din 9 iulie 1992: „În situația când acțiunile criminale ale formațiunilor anticonstituționale din stânga Nistrului au culminat cu ocuparea Universității de Stat din Tiraspol, funcționarea normală a acesteia devenind imposibilă…”.

Menționez ca, în timpul războiului de pe Nistru, Universitatea de Stat din Tiraspol era unica instituție care avea arborat Drapelul de Stat al Republicii Moldova. A distruge prima institute de învățământ superior din țară consider ca este о lipsa de respect față de istoria neamului nostru, în contextul în care colectivul acestei Universități, lasand în Tiraspol familii și copii, fiind cazați într-un cămin și reconstruind „din cenușă” Universitatea, a dat dovada de devotament si demnitate față de politica statului Republica Moldova, fiind decorata în 2010 cu ordinul „Credință Patriei» clasa I. În contextul conflictului nesolutionat din stânga Nistrului, costul politic al deciziei privind lichidarea universității va fi mai mare decat cel economic. Și care va fi reacția autorităților transnistrene vizavi de lichidarea Universității de Stat din Tiraspol? Aceasta distrugere va fi și un triumf al autorităților separatiste și al forțelor șovine pro-ruse.

Doamna Președintă a Republicii Moldova, cu tot respectul, vă îndemn să revedeți intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol, păstrându-i statutul stipulat în Hotararea de Guvern nr. 480 din 9 iulie 1992”, se arată în scrisoare.

unimedia.info