Alocarea banilor către Moldovagaz este un act regretabil. De fapt este continuarea acțiunilor de scoatere a banilor din bugetul de stat.

 

Per total, în doi ani, Guvernul a alocat 2,5 miliarde de lei, bani sustrași din bugetul public care nu au niciun impact asupra tarifului, a explicat pentru BANI.MD, economistul Veaceslav Ioniță.

„Alocarea banilor din buget sub formă de credit sunt pentru a acoperi niște datorii istorice dubioase din sectorul energetic. Asupra acestor datorii planează corupția. Creanțele trebuie anchetate.

 

Este o decizie vulnerabilă juridic și suspectă din punct de vedere economic, în condițiile în care nicio bancă nu s-a aventurat să crediteze Moldovagaz, dar statul a găsit o metodă ingenioasă de a acorda împrumut”, a punctat Ioniță.

 

Referindu-se la riscul de nerambursare a banilor, economistul spune că este foarte mare.

 

„Din punct de vedere juridic, Republica Moldova a intrat pe un câmp minat cu consecințe grave pentru stat”.

 

Economistul a mai precizat că guvernarea putea găsi alte soluții în această situație și a dat exemplul României unde Guvernul a alocat bani din buget pentru oferirea unui tarif preferențial cetățenilor, care este echivalentul cu 13 lei moldovenești.

 

Iar diferența din tarif este achitată din banii publici.

 

Comisia Situații Excepționale a decis în ședința de ieri, 19 octombrie, alocarea a 1,05 miliarde de lei sub formă de credit companiei Moldovagazpentru achitarea gazului di luna septembrie și a avansului din octombrie.

 

Banii au fost acordați până la 1 mai 2023 la o rată a dobânzii de 21,5% anual. Drept gaj autoritățile au luat rețeaua de transport a gazelor.

 

 

a-tv.md