Vreau să vă spun că în lunga mea cale de viață, eu am trecut prin evenimente de tot felul și oameni. Și președinți de țară, și miniștri, și deputați. De aceea credeam că nimic și nimeni nu mă mai poate uimi. Dar am greșit.

Conducători ai Moldovei de felul celora pe care-i avem în ultimii ani – lipsiți de competență, de gândire logică și rațională, de talent, iar pe lângă asta și corupți –  Țara noastră n-a avut niciodată până acum. Cum niciodată nu s-a întâmplat ca în funcțiile de vârf ale puterii din Moldova, Țară care, conform Constituției, este suverană și independentă, să ajungă atât de mulți trădători și nemernici.

Ei în mod conștient și bine planificat nimicesc tot ceea ce părea de nestrămutat, tot ceea ce totdeauna a fost Sfânt.

Și, întâi de toate, nimicesc suveranitatea și statalitatea Patriei noastre. Ei lipsesc statul de baza lui politică și economică, distrugând rămășițele economiei și ale resurselor umane. Și prin asta, de fapt, deportând în mod forțat din țară mai mult de un milion de oameni. Ei au acumulat atâtea datorii externe, încât acum Moldova se află în pragul unui faliment oficial. Cel mai îngrozitor este faptul că ei, din cauza incapacității lor de a administra în mod eficient țara, fac ca încrederea oamenilor în propriul stat și în viitorul lui să scadă pe zi ce trece.

Fiți de acord: ei fac asta absolut conștient, cu un anumit scop.

Ei nu au nevoie de o Moldovă suverană, neutră, independentă, pașnică. Ei trădează și Credința noastră, și Patria noastră. Patria lor este Fondul Soros. Patria lor este România, lucru pe care-l recunosc ei înșiși. Patria lor este Washington și Bruxelles. Dar nu Moldova și poporul ei.

În ultimii patru ani, acești ocupanți și nemernici au avansat considerabil în ceea ce privește politica lor distructivă și devastatoare.

Ei au reușit să provoace zâzanie în societatea moldovenească. Ei au reușit s-o dezbine după criteriile etnice, lingvistice, regionale, politice, chiar și confesionale. Ei au reușit să semene ură și intoleranță față de alte opinii. Iar asta înseamnă că fundamentul social al statului, care, de regulă, îi unește și-i consolidează pe oameni, nu rezistă și, cum se zice, trosnește la toate încheieturile.

Dar pentru dânșii nici asta nu e suficient. Ei mai au nevoie de o „împușcătura de control”, prin care ar omorî pentru totdeauna Moldova independentă.

Și această împușcătură fatală, numită „referendum”, este planificată pentru ziua de 20 octombrie.

Ei mint în cel mai nerușinat mod cum că prin acest referendum cetățenii vor avea posibilitatea să se pronunțe „DA” sau „NU” intrării Moldovei în Uniunea Europeană.

Primul scop al acestui referendum neconstituțional, care, trebuie să spunem, nu e altceva decât o escrocherie, este de a obține cu orice preț alegerea din nou în calitate de președinte a acestei femei, care nu s-a realizat ca personalitate și, cu atât mai mult, ca președinte de țară, în schimb, a devenit un dictator  bolnav de isterie și un distrugător al țării noastre.

Al doilea scop e și mai îngrozitor. Cu ajutorul acestui referendum, ei vor să obțină dreptul de a-și bate joc de Constituție, de a o comasa după propriul lor plac, dar și după cum i-a însărcinat Occidentul s-o facă chiar și neavând o majoritate constituțională.

Dacă le veți oferi acest drept, ce va fi mai departe cu Moldova noastră? Va mai continua să existe? Vă rog să mă credeți: bazându-mă pe experiența mea politică, vă pot spune că foarte degrabă Republica Moldova ca stat nu va mai putea fi găsită pe harta politică a lumii.

Iată de ce au nevoie ei de acest referendum!

Fiți atenți la resursele antrenate!

Ei nu au bani să achite restanțele salariale feroviarilor sau să mărească salariile profesorilor și lucrătorilor medicali. Nu au bani să întrețină școlile și le închid fără milă, condamnând satele la dispariție. Nu au bani pentru a compensa fermierii afectați de secetă. Nu au bani să mărească pensiile. Nici măcar nu au bani pentru propriul spectacol, așa-numitul program „satul european”. Dar au găsit fonduri pentru tone de maculatură — ziare, pliante care zac în fiecare birou guvernamental din țară, pentru kilometri de videoclipuri, pentru publicitate în aer liber. Aceștia sunt bani de la buget! Vorbim de sute de milioane de lei!

Niciodată până acum guvernarea nu a dispus atât de cinic de fondurile publice, care provin din impozitele noastre, în propriile sale interese.

Niciodată până acum guvernul nu a folosit resursele administrative cu atâta sfidare.

Miniștrii, deputații PAS, prim-ministrul, în loc să se ocupe de responsabilitățile lor directe, aleargă prin țară făcând campanie. Așa-zisul președinte, fără a fi înregistrat nici ca candidat, nici ca participant la referendum, face zilnic apeluri publice pe toate canalele de televiziune și rețelele de socializare pentru a susține acest referendum neconstituțional și lipsit de sens. Acționând astfel, cei de la putere creează ei înșiși, prin acțiunile lor, un mediu de fărădelege și anarhie. De ce fac asta? Pentru că pentru actualii guvernanți falimentați, aceasta este o chestiune de viață și salvare a lor.

Anume asta m-a îndemnat să mă adresez Dumneavoastră, dragii mei compatrioți.

Noi avem posibilitatea să oprim această bandă de criminali de stat, de trădători ai Patriei și să nu admitem catastrofa națională pe care o pot provoca ei.

Pentru asta, la 20 octombrie trebuie să votăm și Împotriva Maiei Sandu, ca întruchipare a răului și a trădării intereselor țării, și împotriva acestui regim antipopular și antistatal. Și neapărat să răspundem „NU” la întrebarea pusă în cadrul acestui referendum.

Este simplu de făcut: într-un buletin alegeți acel candidat în care aveți încredere, în afară de Sandu, iar în  cel de al doilea să votați „NU”.

Făcând asta, nu veți deveni coparticipanți la distrugerea și nimicirea statului nostru și vă veți pronunța împotriva încercării lor trădătoare de a ne lipsi pe noi de Patrie, de casa părintească, de draga noastră Moldovă.

Nu acordați încredere propagandei mincinoase a reprezentanților puterii. Nu vă lăsați influențați de provocările acelor pseudopoliticieni, care doar se numără în opoziție, dar trâmbițează despre „boicotarea referendumului” ca despre o decizie generală a întregii opoziții din țară.

Nu există și nici nu va exista o careva decizie comună a căreiva opoziții.

Cei care îndeamnă la „boicot”, prin acest îndemn fac jocul regimului guvernant și fac asta în mod conștient, cum au făcut-o și până acum în repetate rânduri.

În această situație nu pot fi făcute nici un fel de compromisuri.

Votăm „NU”. Și punctum!

Nu uitați! În mâinile dumneavoastră cu adevărat se află destinul țării, pe care în mod obligatoriu trebuie s-o păstrăm pentru copii și nepoți până șa sfârșitul veacurilor.

Având de două ori calitatea de președinte al țării noastre, eu nu am permis nimănui să schimbe nici măcar o buche din textul Constituției. Oricât de greu mi-a fost, niciodată nu am acceptat nici un fel de afaceri sau tranzacții care să aducă prejudicii intereselor Moldovei.

Iată de ce am considerat că sunt în drept să mă adresez dumneavoastră, cetățenilor Moldovei, și să va previn de pericolul care  amenință Moldova noastră.

Sper să mă auziți și să mă înțelegeți.

La mulți ani de Ziua Independenței cetățenilor Moldovei!

Cu respect,

Vladimir Voronin

27 august 2024