Declară două automobile pe care le are în posesie și susține că locuiește cu familia într-un apartament de circa 67 m.p. din Chișinău. În realitate, deputatul socialist Corneliu Furculiță trăiește într-o casă impunătoare, amplasată într-o suburbie a capitalei, construită pe două terenuri înregistrate pe numele fiicei sale, de 26 de ani. Casa nu se regăsește în declarația de avere și interese personale a deputatului din ultimii ani, deși anterior, până în 2017, politicianul o indica drept „construcție nefinisată”.
Chiar dacă l-am surprins atât pe deputat, cât și pe soția sa, la casa din Durlești, iar vecinii susțin că familia Furculiță locuiește aici de mai bine de un an, președintele fracțiunii socialiștilor din Legislativ susține că doar a venit să verifice ca totul „să fie în regulă”, și că, de fapt, nu locuiește aici „de bază”.
Corneliu Furculiță este liderul fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) în Parlament, iar în Legislativ a ajuns în 2014. De când deține fotoliul de parlamentar, cu excepția salariilor sale și ale soției, în bugetul familiei, oficial, nu au ajuns alte venituri considerabile.
Casa nedeclarată a deputatului Furculiță
În ultima sa declarație de avere, depusă în martie 2020, deputatul a indicat că are în proprietate doar un apartament cu o suprafață de 67,3 m.p., amplasat pe strada Gheorghe Asachi din Chișinău. Furculiță a mai trecut în declarația sa de avere și două automobile, o Skoda Kodiaq și o Toyota LC150, despre care afirmă că le are în folosință.
Pe lângă aceste bunuri, ZdG a mai constatat că familia Furculiță deține și o casă impunătoare, pe care nu a declarat-o și care este construită în orășelul Durlești, o suburbie a municipiului Chișinău. Imobilul a fost edificat pe două terenuri, declarate de către deputat până în 2018, atunci când a decis să le doneze. Unul dintre terenuri, cu o suprafață de 0,0538 ha, este deținut de către familia deputatului din 2010, cel de-al doilea fiind cumărat în 2017, în imediată apropiere de primul teren pentru construcții.
Conform extraselor de la Cadastru, cele două terenuri au ajuns în 2018 în proprietatea fiicei mai mari a deputatului, în vârstă de 26 de ani, Cornelia Furculiță care, în prezent, se află peste hotare.
„Mă rog, vecinii văd ce văd”
Dat fiind faptul că deputatul nu a indicat ce s-a întâmplat cu acea construcție nefinisată, declarată anterior, dar și pentru că, la Cadastru, nu a fost înregistrat niciun bun imobil pe cele două terenuri deținute de familia Furculiță și ulterior donate fiicei mai mari, ne-am deplasat la fața locului și am constatat că pe terenurile deținute de familia Furculiță se înalță o casă care, aparent, pare finisată.
În seara zilei de 13 iulie, în încercarea de a discuta cu deputatul Furculiță, am surprins unul dintre automobilele declarate de către deputat, în timp ce se îndrepta spre poarta casei din Durlești. De îndată ce am fost observați, persoana de la volan s-a răzgândit și nu a mai intrat pe poarta gospodăriei, făcând mai multe cercuri prin zonă. Ulterior, am aflat că cea care a evitat să discute cu noi era, de fapt, Ludmila Furculiță, soția deputatului socialist.
La volanul automobilului de model Skoda Kodiaq se afla soția deputatului Furculiță care îndată ce ne-a observat s-a răzgândit și nu a mai intrat pe poarta gospodăriei din Durlești
Și în dimineața următoare am plecat la Durlești. Imediat cum am ajuns, l-am observat pe deputat, ieșind pe poartă, arătându-se dispus să ne răspundă la întrebări. Solicitat să precizeze de ce a dispărut casa din declarația sa de avere și de ce nu o declară, Furculiță a spus că terenurile le-a donat copiilor, iar casa este încă în curs de construcție.
„Este autorizație, ea încă nu este dată în exploatare, copiii lucrează în continuare. Casa, în forma juridică corectă, va fi dată în exploatare de către proprietar. Cine va fi proprietar, noi vom decide”, a explicat Furculiță.
În timp ce unul dintre vecini l-a salutat pe deputat, iar altul ne-a spus că familia Furculiță locuiește în casa de la Durlești de mai bine de un an, socialistul susține că nu este aici domiciliul său de „bază”.
„Eu am fost și m-am uitat astăzi să fie totul în regulă. Este ok”,
A DECLARAT CORNELIU FURCULIȚĂ
Cu referire la declarațiile vecinilor, care ne-au spus că familia Furculiță locuiește în casa respectivă de mai bine de un an, deputatul a zis că vine doar „din când în când” la Durlești și că locuiește, de fapt, în apartamentul său din str. Gheorghe Asachi.
„Mă rog, vecinii văd ce văd. Eu nu locuiesc, de bază, nu este locuința de bază”, a insistat liderul fracțiunii PSRM.
Blocul din strada Asachi în care deputatul Furculiță susține că locuiește împreună cu familia
După această declarație, am luat legătura și cu unul dintre vecinii lui Furculiță din strada Asachi, care ne-a spus că apartamentul acestuia este păzit, dar că deputatul nu mai locuiește aici de mai mult timp, trecând doar uneori pe la locuința sa.
Casa, o „investiție de familie”
Întrebat din ce surse financiare a fost ridicată casa, deputatul ne-a spus că aceasta ar fi o „investiție de familie” și că la construcție au participat „mai mulți”.
„În declarațiile mele sunt salariile mele și ale soției și sunt destul de bune. Dacă luați în comparație veniturile și cheltuielile, o să vedeți că venituri tot timpul rămân. În afară de asta, eu sunt fondator la câteva întreprinderi, îmi permit”, a punctat Furculiță.
Cât despre cele două automobile declarate de deputat, dar deținute de familia sa cu titlul de posesie, o Skoda Kodiaq din 2017, la volanul căreia am surprins-o pe Ludmila Furculiță și o Toyota LC150, fabricată în 2019, parlamentarul ne-a spus că acestea sunt proprietatea firmei „Exclusiv Media”, la care el figurează în calitate de fondator.
„Vă asigur că în ce privește declarațiile de avere și interese, la mine este totul perfect”, a conchis liderul fracțiunii PSRM.
Din domeniul privat, în politică
Deputatul Corneliu Furculiță este originar din același sat cu președintele Igor Dodon, Sadova. Localnicii din Sadova ne-au comunicat că acesta provine dintr-o familie modestă, tatăl său fiind profesor, la fel ca și mama sa, decedată între timp.
Conform CV-ului deputatului, disponibil pe pagina web a Parlamentului, până a ajunge în fotoliul de parlamentar, Corneliu Furculiță a activat în sectorul privat, ocupând timp de 12 ani mai multe funcții, printre care cea de jurist, director financiar, director comercial și administrator, fără a fi însă indicate întreprinderile și societățile comerciale la care ar fi lucrat. Încă de pe atunci începeau să se contureze relațiile dintre Furculiță și președintele Dodon, or, deputatul a fost anterior membru în Consiliul de administrație al Fabricii de conserve din Călărași, gestionată de cumetrii lui Igor și Galina Dodon.
Foto: Rise.md
Indirect, deputatul este legat și de firma „Hunter Elit Club” SRL, care până în 2017 a avut sediul juridic în apartamentul lui Furculiță din str. Gh. Asachi din Chișinău, acolo unde este înregistrată, de fapt, și Compania „Exclusiv Media”. „Hunter Elit Club” a fost fondată de fostul deputat socialist și unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Dodon, Oleg Teterea, dar și de către Ghenadie Merineanu, cumnatul președintelui. În 2013, proprietar și administrator al companiei a devenit un alt consătean de-al președintelui, Veaceslav Anghel, care a fost și asociat al „Exclusiv Media” SRL. Anterior, compania a încheiat cu „Moldsilva” contracte de arendă a mai multor hectare de pădure, iar în 2013, Curtea Supremă de Justiție a dispus rezilierea acestora.
Întrebat unde a activat până a deveni deputat și de ce în CV-ul său public nu se regăsesc posturile de muncă anterioare, Furculiță ne-a răspuns scurt: „a fost domeniu privat”.
„Este un domeniul privat și, evident, vizează nu doar activitatea mea, dar și activitatea acelor întreprinderi unde am lucrat. Așa că, deseori, acei antreprenori, cu care am fost partener, nu doresc să fie subiecte politice a urmăririlor, ziarelor, și așa mai departe. Este un domeniu privat”, a declarat socialistul.
Imperiul media gestionat de familia Furculiță
Deputatul Corneliu Furculiță figurează în calitate de fondator al „Exclusiv Media”, care înglobează imperiul media afiliat PSRM. În timp ce deputatul este implicat în activitățile din Legislativ, compania este administrată de soția sa, Ludmila Furculiță, care este colegă de muncă cu Galina Dodon, soția președintelui, angajată și ea la „Exclusiv Media” în calitate de directoare financiară. Recent, la această companie a fost angajată și Tatiana Țaulean, soția primarului socialist al Chișinăului, Ion Ceban.
Firma este înregistrată în octombrie 2011, cu doar o lună înainte ca Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Ion Ceban să părăsească Partidul Comuniștilor. Inițial, compania se ocupa de gestionarea ziarului de limbă rusă „Argumentî i faktî”. Ulterior, însă, a dezvoltat sau a preluat mai multe proiecte media.
„Exclusiv Media” gestionează postul NTV Moldova, televiziune care promovează activ PSRM-ul. Firma respectivă este și proprietara ziarului de limbă rusă „Argumentî i faktî”, lansând în 2017 proiectul de divertisment „ExclusivTV”, care difuzează emisiuni de divertisment ale postului tv „THT-Comedy” din Federația Rusă. Partener al „Exclusiv Media” este și postul Accent TV.
Proprietățile „Exclusiv Media”
Anterior, fondator și administrator al companiei a figurat Veaceslav Anghel, consătean al președintelui Igor Dodon, figurant pe lista socialiștilor la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, candidând, în februarie 2019, din partea PSRM, la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 20, fără a ajunge însă în Parlament. Rolurile sale au fost ulterior preluate de către Corneliu Furculiță, dar și de socialistul Petru Burduja, ca ulterior, de administrarea companiei să se ocupe soția lui Furculiță.
Soția lui Furculiță, colegă de serviciu cu soția președintelui și a primarului
În 2019, Ludmila Furculiță a ridicat, de la „Exclusiv Media”, un salariu de 215 mii de lei, cu aproape 40 de mii de lei mai mult decât soțul său, deputat în Parlament. Aceeași situație a fost prezentă și în anii precedenți, atunci când Ludmilla Furculiță era angajată la „Exclusiv Media”. Aceasta a avut un salariu mai mare decât cel al soțului, dar mai mic decât cel al Galinei Dodon, care a raportat, în 2019, venituri oficiale de circa 395 de mii de lei.
Salariile pentru 2019 declarate de cuplul prezidențial
În 2017, „Exclusiv Media” a fondat „Exclusiv Sales House”, companie care are dreptul de a plasa publicitate la posturile TV, gestionate de „Exclusiv Media”. În scurt timp, piața de publicitate a ajuns să fie controlată, pe lângă „Casa Media Corp”, afiliată lui Vladimir Plahotniuc, și de către „Exclusiv Sales House”, care în 2018 a avut o cifră de afaceri de circa 40 milioane de lei și profit de peste un milion de lei.
„Exclusiv Media” își are sediul pe strada Ion Neculce din Chișinău. În 2015, compania a devenit proprietara unui spațiu cu suprafața de circa 370 m.p., pe care l-a cumpărat de la SA „JLC”. Doi ani mai târziu, „Exclusiv Media” a mai cumpărat încă un spațiu la aceeași adresă, de această dată cu suprafața de 120 m.p.. Tranzacția fusese încheiată cu SRL „Eurobloc”, care a fost anterior proprietar și al primului spațiu cumpărat de către compania lui Furculiță. Pe strada Ion Neculce, pe lângă sediul „Exclusiv Media”, se află și studiourile postului de televiziune NTV Moldova.
Blocul din strada Ion Neculce unde își are sediul „Exclusiv Media”
Pe lângă „Exclusiv Media”, Corneliu Furculiță figurează și în calitate de asociat unic la „Poliactiv” SRL, care are ca și activitate licențiată construcțiile de clădiri. În cadrul acestei companii, rolul de administratoare îi revine Ludmilei Furculiță.
Corneliu Furculiță, „omul cu banii”?
Aflat la cel de-al doilea mandat de parlamentar, în această perioadă, Corneliu Furculiță s-a aflat de mai multe ori în atenția presei. Deputatul a fost vizat anterior într-o investigație realizată de RISE Moldova despre o schemă prin care, cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, la PSRM ar fi ajuns sponsorizări de milioane provenite de la o companie offshore, ca ulterior, în baza unor contracte de împrumut, banii să ajungă la persoane apropiate partidului. În 2016, procurorii au pornit o cauză pentru pretinse acțiuni de spălare de bani. Urmare a investigațiilor, procurorii au constatat că, în februarie 2016, pe conturile „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în sumă de 1 499 884 de euro de la compania offshore „Westerby Limited”, înregistrată în Bahamas.
Ulterior, în martie-aprilie 2016, deputatul socialist Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță au retras de pe conturile companiei peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Burduja invoca atunci că ar fi acţionat legal.
„Costea” și „kuliokul”
Recent, Furculiță a apărut din nou în vizorul presei, de această dată în legătură cu imaginile video surprinse la întrevederea dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc la care fostul lider al democraților îi înmâna președintelui un pachet negru. În spațiul public s-a vehiculat că Furculiță ar fi acel „Cornel” căruia „Costea” trebuia să îi transmită „kuliokul” pentru „salarii”. Deputatul a precizat atunci că este vorba de un fals.
„Nu sunt nici contabil, nici casier, ca să dau salarii. Mai mult decât atât, aceasta nu este maniera de exprimare a domnului președinte”, preciza Furculiță în cadrul unei emisiuni de la postul NTV, deținut de firma sa.
La scurt timp după acele imagini video, Furculiță a fost din nou subiect de discuție. În spațiul public a apărut un mesaj anonim, însoțit de imagini cu mai multe hârtii, aparent, niște chitanțe datate, pe care erau indicate sume de bani, însoțite de o semnătură similară cu cea a lui Furculiță. S-a vehiculat că aceste „facturi” ar reprezenta o dovadă a banilor primiți de către Igor Dodon de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.
După apariția „facturilor”, deputatul a reacționat public, precizând că acestea sunt un fals: „Așa cum am mai spus, avansarea anchetei în dosarul „furtului miliardului”, pentru a trage la răspundere vinovații de cel mai mare furt din istoria țării, îi face pe unii să intre în isterie și să lanseze tot mai multe falsuri, pentru a sustrage atenția de la anchetă. Petardele informaționale nu trebuie să influențeze deloc în procesul de aflare a adevărului, tragerea la răspundere a celor vinovați în „furtul secolului”, confiscarea averii lor pentru a fi întoarsă poporului”.
Șeful fracțiunii PSRM a solicitat ulterior Procuraturii Generale să îl identifice pe autorul mesajului anonim și să stabilească autenticitatea semnăturilor.
Diana GAȚCAN
Foto: Igor Ionescu
Sursă: www.zdg.md
Комментариев нет