Declarația privind condamnarea traseismului și a coruperii politice, propusă astăzi de către Partidul Democrat, a fost susținută unanim în Parlament, dar a stârnit discuții aprinse între deputați.

„Coruperea politică a deputaților urmărește scopul de a schimba artificial raportul de forțe în Parlament și instaurarea unei guvernări subordonate intereselor înguste de grup. În așa mod sunt amenințate instituțiile fundamentale ale statului. Prin acțiunile de corupere a deputaților și încurajare a traseismului politic se lovește direct în reprezentarea proporțională a opțiunilor politice împărtășite de alegătorii care au participat la alegerile parlamentare. Voința oamenilor este călcată în picioare, iar năzuințele lor sunt tranzacționate fără nicio jenă”, a citit din declarație deputatul democrat Alexandru Jizdan, reprezentantul partidului care a pierdut deja 15 deputați în actuala legislatură, care au aderat la grupul „Pro Moldova” și la Partidul „Șor”.

Fosta deputată liberal-democrată, actuală reprezentantă a Platformei DA, Maria Ciobanu, i-a propus lui Jizdan ca prin această declarație să fie condamnat traseismul politic începând cu grupul lui Igor Dodon, care a plecat în 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi, din Partidul Comuniștilor, și să nu fie omisă situația din 2015 — 2016, când Partidul Democrat, având doar 19 mandate, a ajuns să dețină, prin corupere și șantaj, o majoritate covârșitoare.

„PD va rămâne în istoria parlamentarismului ca partid-borsetkă”, a punctat Ciobanu.

Și colegul de fracțiune al acesteia, Alexandru Slusari, a ținut să amintească rolul lui Dmitri Gheorghevici Diacov, care a fost primul ce a părăsit, în anul 2005, Blocul Moldova Democrată odată ajuns în Parlament, apoi în 2009 a salutat venirea în PD a lui Marian Lupu de la comuniști, lăudând „achiziția”. Slusari a amintit și despre „divirgențele” lui Dodon, Greceanîi, mai târziu ale lui Ion Ceban, care au plecat din PCRM, „divirgențe care s-au transformat într-o geantă, iar mai apoi în kulioace”.

„Bumerangul se întoarce, inclusiv prin Bahamas. Dacă vrem să fim sinceri și să condamnăm traseismul, nu numai acum când sunt razborci între Dodon și Plahotniuc, să introducem următoarele amendamente: Condamnăm traseismul pe toată perioada parlamentarismului; Îi condamnăm pe cei care s-au lăsat convinși, cât și pe cei care i-au acceptat”, a punctat Slusari, iar propunerea i-a fost acceptată.

„Eu condamn ceea ce a fost, nu am participat, dar astăzi vorbim despre ceea ce va fi”, a răspuns Jizdan.

Liderul grupului „Pro Moldova”, Andrian Candu, a ținut să se refere la semnatarii declarației propuse de democrați și a început cu Dumitru Diacov, care oferă „bun exemplu de traseism” — de la „Dumitru Moțpan la Chiril Lucinschi și acum la PD”, continuând cu Dodon și Greceanîi, care „din comuniști au devenit socialiști” și ajungând la Pavel Filip, Alexandru Jizdan și Monica Babuc, care deveneau premieri și miniștri în 2016, fiind votați inclusiv de „transfugii” de la PCRM și PLDM.

Candu nu le-a trecut cu vederea nici pe fostele liberal-democrate Maria Ciobanu și Maia Sandu.

„Avem nevoie de modificări din punct de vedere moral. Cine ne dă nouă astăzi lecții de moralitate?”, a întrebat Candu.

În replică, Dumitru Diacov a declarat că „se mai întâmplă” cazuri sporadice de plecare dintr-un partid în altul și în „senatul american sau parlamentul britanic”, dar ceea ce s-a întâmplat în R. Moldova în ultimii ani ar fi „o catastrofă”. „Să-ți fie rușine, băiete”, i s-a adresat acesta fostului coleg de partid, Andrian Candu.

Și Pavel Filip a declarat că „cinismul unora nu are margini”, dând asigurări că „PD se va curăți și va deveni un partid iubit și respectat de oameni”.

Socialistul Corneliu Furculiță, acuzat că ar fi fost în ultimii ani intermediar în transmiterea banilor de la Plahotniuc la Dodon, a afirmat că „azi se cumpără deputați pentru a proteja interesele unui clan mafiot”, care vrea să-și „securizeze” inclusiv „afacerea Aeroportul”.

Declarația Parlamentului privind condamnarea traseismului și a coruperii politice a fost votată de către toți deputații prezenți la ședință.

Sursă: www.ziarulnational.md