Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii «Sinteza Zilei» la Antena 3 CNN, a difuzat un interviu cu colonelul (r) Ionel Boeru, comandantul plutonului care i-a executat pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu în după-amiaza zilei de 25 decembrie 1989.
Boeru a detaliat scenele care au precedat execuția, subliniind că ordinul a venit de la generalul Victor Stănculescu, și că acesta a insistat ca militarii să tragă cu automatele de la nivelul șoldului, practică neuzuală în armată.
Fostul comandant de pluton de execuție a confirmat, de asemenea, că Elena Ceaușescu a înjurat un subofițer în drum spre locul unde urma să fie executată.
Fragmentul de interviu relevant, în continuare.
Mihai Gâdea: «Când s-a terminat procesul, cine v-a spus că trebuie să-i luați și să-i executați? Adică v-a mai spus cineva sau știați ce aveți de făcut?»
Ionel Boeru: «Deci, a venit o persoană care, până să înceapă procesul, i-a adus medicamentele lui Nicolae Ceaușescu. Medicamente pentru diabet. E vorba de un locotenent-colonel securist, îmi scapă numele. După ce s-a terminat procesul și au fost condamnați la moarte, a spus: ‘ce să mai facem cu astea acum?’ Și au rămas acolo…
Acel om ne-a spus să-i luăm pe rând și să-i executăm. Deci nu corespundea cu ce a spus ăsta, (generalul) Stănculescu. Când omul ăla, colonelul, a zis așa ceva, ei (soții Ceaușescu) au zis ‘Noi vrem să murim împreună’.»
Mihai Gâdea: «Cine a zis asta? El sau ea?»
Ionel Boeru: «El. Dar și ea. Au bâjbâit amândoi și … Numai eu cu ei eram acolo.»
Mihai Gâdea: «Erau speriați?»
Ionel Boeru: «Nu. Erau chiar foarte calmi.»
Mihai Gâdea: «Înțelegeau exact ce urmează să se întâmple.»
Ionel Boeru: «Da. Dar cred că tot sperau să nu se întâmple.»
Mihai Gâdea: «O să vedem și niște imagini cu momentul în care ei (soții Ceaușescu) așteaptă condamnarea și urmează să fie legați. Și acolo a fost un moment complicat, pentru că s-au opus să fie legați.»
Ionel Boeru: «Vă explic și ce s-a întâmplat…E ceva interesant: până să se dea sentința și au mers să delibereze asesorii și cu cei doi judecători, a mai fost un general de armată acolo care a ajuns șeful justiției, Florescu. Respectiva (Elena Ceaușescu, n.r.) l-a întrebat de bani, vă spun sincer. L-a întrebat ‘Unde sunt banii?’ Deci, știu că asta a fost singura discuție până s-a dat sentința.
După ce s-a dat sentința, v-am zis, a venit respectiva persoană și a spus (…) și atunci am cerut (lămuriri) și s-a revenit și a spus ‘da, îi luați pe amândoi și duceți…’ Și atunci au intrat cei trei militari sau patru. Nu mai rețin exact… Prin faptul că aveam gradul mai mare, obligatoriu ei intrau în subordinea mea. Când i-au legat (pe soții Ceaușescu), unul a zis ‘ia uite ce brățară de aur are…da’ ia uite ce ceas are el (Ceaușescu)’. Aici a fost problema. Când le-au sucit mâinile la spate, au zis ‘uite ce au ăștia'».
Mihai Gâdea: «Erau subofițerii parașutiști.»
Ionel Boeru: «Da. Ea (Elena Ceaușescu) se dezbate, pentru că i-a sucit mâna, ăsta e adevărul.»
Mihai Gâdea: «Și acolo e adevărat că i-a înjurat și a spus niște…?»
Ionel Boeru: «Nu, nu i-a înjurat pe niciunul. Unul dintre subofițeri care a fost cu mine… Nu știu, i-a zis ea ceva, dar nu să înjure. I-a spus ‘Ați uitat că noi v-am crescut?’ Și el (subofițerul) a zis ‘Nu, nu este adevărat, pentru că noi am dus-o rău’…El (Nicolae Ceaușescu) a mers primul cu mine și unul dintre subofițeri, iar ceilalți doi subofițeri au mers cu ea. Pe drumul din clădire până la locul de execuție, el a cântat din ‘Internaționala’, primul vers, și a strigat ‘Trăiască România socialistă’.»
Mihai Gâdea: «Și ea ce a făcut?»
Ionel Boeru: «Ea a avut o problemă cu un militar în termen. Deci, pe partea stângă, când treceam spre locul de execuție, erau mai mulți militari, era și un subofițer de-a meu, care nu primise nicio misiune. Erau niște civili care lucrau în acea unitate, pentru că și civilii au fost opriți în unitate. Și acest soldat care era acolo i-a zis ‘Leano, până aici ți-a fost!’ Și atunci, ea l-a înjurat de mamă. Înjurătură urâtă.»
Mihai Gâdea: «Deci, ea mergea în drum spre moarte și l-a înjurat.»
Ionel Boeru: «Da, după ce ăsta i-a zis ‘Până aici ți-a fost, Leano!'»
Mihai Gâdea: «Și-au mai spus vreun cuvânt el, ei și ea, lui așteptând să fie împușcați?»
Ionel Boeru: «Nu au avut timp, deci ordinul a fost scurt: ‘Îi așezați la zid, faceți cinci, șase pași (înapoi) și-i executați. Tot generalul Stănculescu a stabilit că se trage de la șold un încărcător plin, de 30 de gloanțe.»
Mihai Gâdea: «Nu era excesiv?»
Ionel Boeru: «Era aiurea. Noi n-am tras niciodată, până atunci, de la șold. Eu, de exemplu, am tras 29, că am verificat că arma este încărcată și am mai armat-o dată și unul (un cartuș, n.r.) a sărit. Nu știu dacă ceilalți doi au făcut, dar unu știu sigur că n-a făcut. Că nici n-a tras. Da, asta este.»
Mihai Gâdea: «Unul nu a tras?»
Ionel Boeru: «A tras târziu, după ce se terminase tot.»
Mihai Gâdea: «Deci nu au mai avut timp să-și spună nimic.»
Ionel Boeru: «Nu, niciun cuvânt».
Комментариев нет