Fostul premier, Ion Chicu consideră că ”mecanismele de compensare propuse de autorități nu pot fi eficiente, mai ales când vorbim de o creștere de 250% a tarifului la gaz. Guvernul trebuie să achite o parte din prețul gazului de import, altfel nu scăpăm de această majorare pe lanț – la pâine, la încălzire, la instituțiile publice”.

Nu știm dacă Moldova Gaz a inclus în tariful solicitat acele 50 de milioane de dolari acumulate deja în octombrie, pentru că noi în octombrie am procurat cu 790 dolari și la consumul pe care l-am avut, aproximativ 50 de milioane de dolari s-au acumulat datorii. Bineînțeles că acești bani tot trebui consumatorii să-i restituie. Nu cunoaștem dacă au inclus o parte din datoriile pe care dl Spînu le negocia la Gazprom? pentru că, vă amintiți, a fost semnat un Protocol unde scrie că până la 1 mai 2022, partea moldovenească va trebui să semneze un grafic de achitare a acestor datorii de aproximativ, 1 miliard de dolari timp de cinci ani. Aceasta înseamnă suplimentar, în fiecare an, 200 de milioane să fie incluși în tarif, , declară fostul prim ministru Ion Chicu la emisiune Reporter Special de la Canal 2.

Una este important – am auzit niște aberații de genul că noi vom aproba tariful la 10 noiembrie, dar va intra în vigoare de la 1 noiembrie, adică cu efect retroactiv. Eu pot să înțeleg că oamenii care au venit acum la conducerea țării nu au experiență și nu au cunoștințe, dar orice jurist înțelege că nici un act nu poate avea caracter retroactiv. Cu atât mai mult, o decizie a Comisiei Situației Excepționale (CSE) care acționează în baza unei Hotărâri a Parlamentului de instituire a stării de urgență. Hotărârea nu poate fi mai presus decât o lege aprobată. Ei nu pot lua o decizie pe 5-10 noiembrie, dar să spună moldovenilor că tariful este în vigoare din octombrie. Sper că nu vir admite aceasta.

Oricine înțelege că scumpirea prețului la gaz, înseamnă scumpirea în lanț la toate produsele, la servicii, etc.

Compensările pe care le anunță autoritățile nu pot fi eficiente. Dacă consumul pe perioada de iarnă, aproximativ 750 – 800 de milioane de metri cubi de gaze și creșterea prețului care se anunță, aceasta ar însemna că suplimentar consumatorii, în perioada respectivă, vor trebui să achite aproximativ 6 miliarde de lei.

Guvernul acum are bani, dacă ați văzut raportul executării Bugetului pentru primele 10 luni, avem venituri plus 11 miliarde față de anul trecut, bani în conturi avem, Guvernul trebuie să achite pentru gazul respectiv. Se poate de găsit formula, pentru că altfel, scăpăm această majorare pe lanț – la pâine, la încălzire, la instituțiile publice pentru că spitalele sunt peste 80% încălzite cu gaz.

Dacă permitem în câteva verigi ca această majorare să se răspândească, atunci efect nu va fi, ci vor fi bani cheltuiți în van.

Dacă Guvernul va achita o parte din prețul gazului de import, atunci nu este efectul acesta în lanț de majorare. Aceasta este unica posibilitate în această iarnă de a opri scumpirile.

Mecanisme de compensare sunt mai mult sau mai puțin eficiente sau acceptabile când vorbim de o creștere de 50%, de 80%, chiar de o 100%, dar aici vorbim de o creștere de 250% a tarifului la gaz. Orice om poate face o prognoză cu ce se va întâmpla cu prețul la pâine, la gigacalorii, industria la noi toată este pe gaz.

Bani acum sunt. Executarea bugetului public național este perfectă pentru primele 10 luni ale anului, deficitul bugetar planificat de 14 miliarde, este de 3 miliarde de lei pe 10 luni, aceasta înseamnă că noi avem posibilitatea să facem acest efort.

Guvernul trebuie să meargă cu lege specială în Parlament, nu prin CSE, pentru că este ilegală furtul acelor 1,7 miliarde de lei, pentru că este o estorcare ilegală de lei și cineva va face pușcărie pentru aceasta. Deci, prin lege specială, se aprobă finanțarea din Buget pentru procurarea acestui volum gaze naturale, poate nu toată suma, dar un volum de 80% și Moldova Gaz nu va percepe de la consumatori 10,26 lei, dar 6 – 6,5 lei. Altfel, efectele vor fi dezastruoase. Îngropăm economia. Poate ei nu au datele câte întreprinderi industriale lucrează pe gaz.

Aceasta este o criză pe care dacă nu o gestionezi înțelept și nu ai o viziune clară, se prăbușește țara, consideră Ion Chicu.

Sursă: omniapres.md