Stimați alegători!

Deseori, în convorbirile cu oamenii, unii îmi zic: ei, bine, Dumneavoastră ați hotărât să nu vă înaintați candidatura la alegerile prezidențiale. Păcat, însă aveți tot dreptul s-o faceți. Dar de ce Dumneavoastră și Partidul Comuniștilor îndemnați cetățenii să boicoteze aceste alegeri? Chiar doriți ca țara să trăiască fără președinte? Dumneavoastră și partidul pe care-l conduceți chiar vreți să împingeți Moldova în haos?

Voi răspunde mai întâi la ultima întrebare.

Începând cu anul 2009, noi, comuniștii, și deputații în Parlament din partea partidului nostru depunem toate eforturile ca să scoatem Moldova din haos. Haosul cauzează nu prezența sau lipsa în stat a unui sau altui funcționar. Haosul generează un mod de viață în care legea nu este respectată. Iar în cazul dat, Moldova și noi toți trăim nu după cum ar trebui să trăim conform Legii Fundamentale, conform Constituției.

Un edificiu trainic este imposibil să fie ridicat pe un fundament dărâmat. Dintr-o rădăcină putredă nu va crește un copac sănătos. Nici un stat nu se poate dezvolta în mod normal, dacă în acest stat nu este respectată Constituția.

Oare, în ultimii zece ani, cetățenii țării noastre nu s-au ciocnit în repetate rânduri de fărădelegi strigătoare la cer?

Oare viața noastră a fost liniștită și previzibilă?

Oare haosul care domnește în stat n-a pătruns și în viața societății, și în viața dumneavoastră privată, în casele și în familiile dumneavoastră?

Dumneavoastră obișnuiți, – și asta, în temei, e corect –, să legați problemele ce v-au năpădit cu anumite persoane, cu neprofesionalismul și corupția lor, cu obraznica lor hoție. Dar în privința asta aveți dreptate doar parțial.

O problemă fundamentală a ultimului deceniu a devenit profanarea sistematică de către putere a legislației în vigoare. Dacă pentru autoritățile noastre o careva lege devenea piedică, respectiva lege imediat era anulată sau reinterpretată. Pe acei oameni ticăloși, nemernici și corupți, care au capturat Patria noastră, nu-i mai opresc legile, pe care ei, pentru a-și atinge scopurile meschine și egoiste, le-au stâlcit după placul lor.

Culmea acestei activități antistatale orientate spre denaturarea legislației a devenit subminarea și batjocorirea Constituției.

La 4 martie, 2016, patru judecători ai Curții Constituționale au săvârșit un act de violență asupra Legii Fundamentale. Ei au decis să se revină la alegerea directă de către întregul popor a președintelui țării. Ei au anulat ca neconstituțională hotărârea din anul 2000 a Parlamentului privind trecerea la forma parlamentară de conducere și de alegere a șefului statului de către Parlament.
Atrageți atenție următorului fapt! Asta s-a întâmplat peste 16 ani, pe parcursul cărora nimeni n-a pus la îndoială reforma constituțională din anul 2000, pentru care și-au dat voturile 98 din cei 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova.

Pur și simplu Plahotniuc și gruparea lui avea atunci nevoie s-i alunge din stradă pe protestatari și să obțină alegerea unui președinte de buzunar. Și Curtea Constituțională a executat ordinul „stăpânului” ascuns al Moldovei.

Și nu s-a găsit nimeni ca să protesteze împotriva acestui fapt. Ba din contra.

În primul rând, liderii protestatarilor, Sandu și Năstase, au dispus încetarea protestelor și s-au grăbit să candideze la funcția de președinte al țării.

În al doilea rând, astfel, Plahotniuc a soluționat problema alegerii slugii sale, – și anume a coruptului prin diferite chilipiruri Dodon –, la funcția de președinte al țării.

Și asta în pofida faptului că Curtea Constituțională nu are dreptul să modifice textul Legii Fundamentale așa după cum găsesc de cuviință slujitorii ei. Cei patru judecători ai CC nu pot anula reforma constituțională din anul 2000. Ei în principiu nu au dreptul să schimbe ceva în textul Constituției.

Modificările Constituției pot fi operate pe două căi. Prima — prin votare în Parlament. A doua — prin referendum național.

Imediat după ce asta s-a întâmplat, despre criminala implicare în textul Constituției au scris și au vorbit juriști serioși, precum și specialiști în dreptul constituțional. De exemplu, Alexandru Arseni și Victor Pușcaș.

Prin urmare, trecerea în anul 2016 la forma de alegere directă de către întregul popor a președintelui țării este anticonstituțională. Și dacă-i așa, sunt neconstituționale și alegerile prezidențiale, și președintele ales. La fel și ulterioara lui activitate în respectiva calitate.

Anume în baza acestui fapt, cu 4 ani în urmă, noi, comuniștii, am îndemnat cetățenii să boicoteze alegerile prezidențiale.

Și anume în baza acestui fapt îndemnăm și acum cetățenii să boicoteze alegerile din 1 noiembrie.

De ce procedăm în acest mod?

Pentru a readuce Moldova în câmpul constituțional. În afara acestuia, țara noastră nu se poate dezvolta cu succes în nici într-un domeniu.

Boicotarea alegerilor, refuzul masiv de a vota o gașcă de hoți și escroci, care în mod conștient și-au înaintat candidaturile și visează la un fotoliu cald chiar și ziua în amiaza mare, va permite ca, în sfârșit, să fie stopat acest dezmăț juridic, să fie atrasă atenția clasei politice, a întregii societăți moldovenești, precum și a opiniei publice internaționale la principala problemă a Moldovei – puterea anticonstituțională.

Există și altă variantă. Curtea Constituțională poate anula în mod de sine stătător deciziile sale ilegale. Ea a mai făcut un asemenea lucru, anulând verdictele pe care le-a semnat sub dictarea oligarhilor Plahotniuc și Filip în timpul crizei politice din luna iunie a anului 2019. Atunci Curtea Constituțională în mod de sine stătător a anulat decizia sa cu privire la dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate și cu privire la alegerea în calitate de președinte „provizoriu” a lui Pavel Filip.

Curtea Constituțională este obligată să readucă Constituția la formula în care ea a existat până la răsturnarea constituțională din 4 martie, 2016. Zădărnicind votarea la alegerile prezidențiale în funcția de șef de stat încă a unui om de paie, care, în fond, nu va putea hotărî nimic, vom impune astfel Curtea Constituțională în activitatea sa să se conducă, în sfârșit, de Constituție și să controleze cu strictețe respectarea ei.

Iar după aceea vom chibzui. Majoritatea populației dorește să aleagă președintele prin vot direct? Poftim! Majoritatea cetățenilor dorește ca șeful statului să fie ales în Parlament? Poftim! Dar asta trebuie să se facă nu pentru oligarhi și hoți, să se hotărască nu în culoare, ci la un referendum național.

…Cei patru ani de profanare a Constituției au fost ani de dezamăgiri și speranțe înșelătoare. Însuși faptul alegerii președintelui țării nu l-a făcut pe nici un om din Moldova mai fericit și mai bogat, cu mai multă încredere în ziua sa de mâine.

În afară de Dodon. În acești patru ani, el s-a îmbogățit, s-a pricopsit cu diferite averi în Moldova și în străinătate și chiar a început să vorbească despre sine ca despre persoana a treia.

De altfel, nu contează care dintre candidați pretinde astăzi la funcția neconstituțională. Participând la alegerile anticonstituționale, ei sunt complici ai crimei săvârșite împotriva Legii Fundamentale, iar asta înseamnă – împotriva statului. În cazul dat, nu poate exista o alegere între răul mai mare și răul mai mic.

Toți cei care încalcă prevederile Constituției, inclusiv alegătorii, prin votul lor, prezintă un colosal rău pentru țară, pentru societate și pentru stat.

Acest rău trebuie oprit. Iar asta se poate face doar într-un singur mod: a nu merge la secțiile de votare, iar în cazul în care ești impus să mergi, să pui cruce pe toți candidații din buletinul de vot.

Stimați concetățeni!

Soarta Moldovei e în mâinile dumneavoastră. O altă șansă de a readuce țara în albia legii și a ordinii se poate întâmpla să nu aveți.

Nu participați la alegerile anticonstituționale!

Președintele Republicii Moldova (anii 2001–2009),
Vladimir Voronin

06 octombrie, 2020