Stimați cetățeni ai țării!

Cu 80 de ani în urmă, pe pământul pașnic al Uniunii Sovietice a fost dezlănțuit un război.

Cel mai îngrozitor din istoria omenirii.

El a răpit viețile a 27 milioane de cetățeni sovietici, care au devenit jertfe ale mișeleștii agresiuni a Germaniei naziste și a sateliților ei.

Și astăzi, în această îndoliată Zi a Memoriei și Durerii, noi îl deplângem pe fiecare din ei: pe ostașii Armatei Roșii, care au luptat eroic pe câmpurile acestui monstruos război, pe oamenii pașnici nevinovați – femei, bătrâni, copii, care în anii ocupației fasciste și-au pierdut viața din cauza foamei, frigului și a bolilor. Dar câte milioane de oameni au devenit jertfele unei exterminări planificate!

În teritoriul Moldovei întâlnim până astăzi triste monumente pe locurile unde au fost împușcați în masă evrei și romi. În cei patru ani de ocupație nazistă română, republica noastră a plătit un preț îngrozitor: în acei ani au fost nimiciți 350 mii de concetățeni de-ai noștri. Ei își odihnesc somnul de veci în mai multe morminte frățești…

Cum de s-a întâmplat că, după mai multe decenii de la toate aceste grozăvii, călăii fasciști, care au omorât, au jefuit, au siluit poporul nostru, ne sunt prezentați în interpretarea istoricilor moderni aproape ca eliberatori ai noștri?! Iar în „Istoria românilor”, care continuă să fie studiată în școlile din Moldova, sângerosul dictator, mareșalul Ion Antonescu, e descris ca un conducător corect și tolerant. Președintele neconstituțional Sandu a descoperit în acest criminal de război, pe care l-a executat propriul popor, „o personalitate istorică”, despre care se poate vorbi „nu numai de rău, ci și de bine”.

Tentativa de a corecta treptat, hoțește, dramatica istorie a ținutului nostru nu încetează toți cei treizeci de ani de independență a Moldovei. În acești ani, în repetate rânduri au fost făcute încercări dintr-o trăsătură de condei plătită de a-i transforma pe eliberatori în ocupanți, iar pe ocupanți – în eliberatori.

Unionismul este unul din mimetismele nazismului – cel puțin, din considerentul că la baza ei se află admirarea unor asemenea nemernici, ca Hitler și Antonescu. Cu ajutorul unioniștilor, de 9 mai a fost „alipită” și Ziua Europei, iar ziua de 28 iunie, în care Moldova s-a reunit cu Patria Sovietică, a fost redenumită c a Zi a ocupației.

Să ne lipsească de memoria istorică – iată care este scopul lor. Pentru că poporul fără memorie poate fi privat de dreptul să-și hotărască propriul destin, poate fi lipsit de perspectivă, poate fi făcut rob. Ceea ce și se întâmplă astăzi.
Dar noi pentru asta și trăim, pentru asta și luptăm, ca ei să nu-și poată atinge scopul. Lupta noastră este nu pentru trecut, ci pentru viitor.

Pentru noi, adevărații patrioți ai Moldovei, îngrozitorul război, care a început cu 80 de ani în urmă, întotdeauna a fost și va fi Marele Război pentru Apărarea Patriei. Părinții și buneii noștri au luptat pentru libertatea patriei lor, pentru casele lor, pentru familiile lor și pentru oamenii apropiați. Și nici unul din trădătorii profesionali de Patrie, care au invadat câmpul politic al Moldovei, niciodată nu vor schimba această poziție față de acele mărețe, tragice și eroice evenimente.

Pentru a ține piept acestor oameni ipocriți și trădători, pentru a păstra memoria istorică a poporului moldovenesc, noi suntem datori să luptăm contra celor care consideră că Moldova a pierdut acel mare război. Să păstrăm în sufletele noastre și în organismul social al poporului gena Victoriei, gena Poporului Învingător!

Acesta e un important obiectiv politic și una din cele mai importante misiuni politice ale noastre.

Astăzi, în Ziua Memoriei și a Durerii, ne aplecăm capul în fața tuturor celor căzuți în lupte în semn de recunoștință veșnică pentru pacea și libertatea pe care au adus-o ei pe pământul nostru.

Veșnică memorie și veșnică glorie eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei!

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
22 iunie, 2021