Violeta Ivanov este una din cei mai lipsiți de principii și lacomi de bani politicieni din Moldova. Pe lângă asta, ea suferă de un primitivism provincial.

Trădarea, fățărnicia, minciuna și lăcomia – iată drumul pe care și l-a ales acest personaj pentru viața sa. În ultimul timp, ea a izbutit să cutreiere trei partide. Iar acum autorii furtului miliardului au hotărât s-o așeze în fotoliul de președinte.

Dar poate că Violeta Ivanov posedă pentru asta careva calități ieșite din comun sau a reușit să se manifeste în mod deosebit în aceste ipostaze? Tocmai că nu! După ce, în 1989, a absolvit Institutul de Inginerie în Gospodăria Comunală, timp de 18 ani, fără întrerupere, a ros scaunul de serviciu la Agenția de Ecologie din Chișinău, fără a da dovadă de mare sârguință sau ingeniozitate, fără a se arăta capabilă de vreo careva perspectivă pentru viitor.

Dar norocul și-a întors fața și spre dânsa. În 2008, folosindu-și unele capacități specifice ale sale, ea s-a strecurat în rândurile Partidului Comuniștilor și de atunci cariera ei a început să avanseze. Ceea ce s-a întâmplat nu pentru că ea deodată ar fi început să împărtășească idealurile comuniste, ci pentru că a urmărit un singur scop: să capete o funcție și să folosească oportunitățile acesteia în propriul beneficiu, pentru a duce o viață bogată și fără de griji.

În 2008, a fost numită ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale, iar în 2009 a devenit deputat în Parlament din partea PCRM. Acest mandat din partea PCRM l-a avut pe parcursul a trei legislaturi.

Acum Violeta Ivanov declară: „Eu am muncit mult în echipa de partid a PCRM împreună cu colegii, pentru ca partidul să acceadă în Parlament cu 60, apoi cu 48, apoi cu 21 de deputați… Eu nu-mi pot permite să-l vorbesc de rău pe domnul Voronin, deoarece mi-am început cariera politică împreună cu el și am învățat de la el multe lucruri bune”.

În realitate, în acești ani, Violeta Ivanov n-a învățat nimic. Ea a rămas aceeași mediocritate, pe care o interesau cu totul alte lucruri.

De acum după plecarea PCRM în opoziție, în 2013 ea povestea cititorilor revistei „Aquarelle” că preferă să facă shopping peste hotare, – la Geneva sau Paris –, iar în Moldova „nu are timp” să umble prin magazine. Hainele și le cumpără la cele mai prestigioase în lume branduri, iar să se odihnească preferă pe Insula Malta.

„Ziarul de Gardă” a efectuat o investigație jurnalistică la subiectul proprietăților familiei Violetei Ivanov, făcând publice rezultatele acesteia.

Potrivit „Ziarului de Gardă”, deputatul Violeta Ivanov spune minciuni, declarând că fiica ei nu are nimic și trăiește la fel ca toată lumea. În respectivul material se spunea că bunicul Vasile Ivanov i-a dăruit nepoatei sale Margarita în vârstă de 9 ani o casă cu un lot de pământ pentru construcții pe strada Bisericii în sectorul Buiucani al capitalei. După care acea casă veche a fost demolată, iar în locul ei se înalță una nouă – o casă mare cu trei niveluri.

Locuitorii din acest sector confirmă faptul că bunicul a fost dus la țară, iar de construcția casei noi s-a ocupat soțul alesei poporului, Serghei Ivanov.

Serghei Ivanov se numără printre lucrătorii ÎI „Ionel-Ivanov” și deține cu titlu de arendă două terenuri de pământ public (cu suprafața totală de 30 de ari) pe str. Valea Crucii, acestea fiind folosite pentru parcări auto. Fiecare loc de parcare costă 15 lei pentru 24 de ore, iar capacitatea ambelor parcări e de circa 100 de mașini. Astfel, după cum afirmă „Ziarul de Gardă”, printr-un calcul simplu aflăm că aceste terenuri le aduc proprietarilor un venit anual de circa jumătate de milion de lei.

Conform ultimelor date, Serghei Ivanov deține funcția de director comercial al uneia din fabricile „Balcanfarm”, devenită cunoscută prin scandalurile privind producerea substanțelor anabolizante.
În decembrie, 2015, Violeta Ivanov, împreună cu grupul din 14 deputați, a anunțat că părăsește rândurile PCRM, motivând acest fapt prin dezacordul său cu politica promovată de PCRM. Și asta în pofida faptului că, doar cu o zi înainte, la plenarele comitetelor raionale, deputații Ivanova, Zagorodnâi și Reșetnicov (toți membri ai Comitetului Executiv Politic al CC) au afirmat în fața comuniștilor prezenți că ei consideră corectă această politică. Așa că nu face să credem în dedesubturile ideologice ale trădării lor. Pur și simplu acești trădători au primit pentru fapta lor sume mari de bani de la Partidul Democrat. Colegii lor din PDM afirmă că este vorba de 5 (cinci) mln euro.

Nu se cunoaște exact câți arginți a primit personal Violeta Ivanov pentru acea trădare a sa. Luând în considerație relațiile ei speciale cu conducerea Partidului Democrat, ea n-a fost dezavantajată.
Atunci Vladimir Voronin a făcut la respectiva trădare a celor 14 deputați următorul scurt comentariu: „Era ceva de așteptat. Ei și-au încheiat cu succes actul de prostituție politică”. Dar s-a dovedit că are dreptate nu întru totul. Pentru că prostituția politică e o preocupare la fel de captivantă și atractivă, ca și narcomania. Și când nava democraților a început să se înece, Violeta Ivanov și Victor Vitiuc s-au vândut partidului „Șor”. Asta s-a întâmplat de acum anul acesta, 2020, în luna mai. Iar cei care au furat de la popor miliarul, pentru asta de asemenea i-au plătit Violetei cu vârf și îndesat.

Și partidul „Șor” imediat a făcut-o pe Violeta candidat la funcția de președinte al țării din partea lui. Când asta s-a întâmplat, ea a declarat „modest” că se consideră pe sine acel om, pe care moldovenii îl așteaptă să vină la cârma țării. Nici mai mult, nici mai puțin. De parcă în ultimii 10 ani oamenii au văzut puțini trădători și hoți, ca acum să dorească s-o vadă la cârma țării anume pe Violeta Ivanov.

***
Iar în timp ce oamenii o așteaptă să vină la cârma țării, Violeta Ivanov propune proiecte de dezvoltare a Moldovei dintre cele mai năstrușnice. Ascultând-o, nu știi ce să faci: să râzi ori să te crucești. Desigur, textele referitoare la aceste proiecte i le scrie cineva, așa că ea doar le vociferează, și nu totdeauna destul de clar. Și totuși…

Iată, de exemplu, o „perlă” de-a dumneaei: fără a șovăi o clipă, doamna candidată a declarat că știe cum poate fi soluționată problema secetei în Moldova pe parcurs de patru ani. Cică, pentru asta, statul trebuie să asigure crearea unui sistem de strângere și acumulare a apei de ploaie și de zăpadă topită. Așa cum se face în Israel și în Cipru.

După aceea Violeta Ivanov a propus ca în fiecare raion să fie construite fabrici de conserve. Mai mult decât atât, ea garantează și desfacerea producției lor. Dar cine va construi aceste fabrici, care sunt garanțiile și ce va fi după aceea, „giganta deșteptăciunii” nu spune nimic.

Ea mai are și alte idei aiurite, care îi scot și mai mult în evidență neghiobia.

După toate, ideea dumneaei ca fermierii care cresc animale domestice să primească subvenții de la stat pentru fiecare vacă, porc și oaie, da poate și găină, de acum te face să presupui existența unei diagnoze.

Violeta Ivanov le promite tuturor un venit garantat de 2 mii de euro și drege abundent această promisiune cu macaroane din magazinele sociale ale lui Șor și cu bilborduri în care ea arată ca o fetișcană de optsprezece ani.

Bineînțeles, mai bine ar promite, împreună cu business-partidul său, să întoarcă statului miliardul furat, dar, pe de altă parte, cine o va crede? Și, desigur, deloc nu face ca doamna să se prezinte pe sine, cea care în repetate rânduri i-a vândut pe alegătorii săi, ca pe un apărător zelos al dreptății și onoarei.

Cât privește Violeta Ivanov, totul e clar demult. E clar și pentru ce au nevoie de ea cei din partidul „Șor”. Voturile acelor alegători pe care (posibil!) le va acumula doamna Ivanov, în al doilea tur al scrutinului vor fi vândute lui Dodon. De aceea, dându-și votul pentru candidatul din partea partidului „Șor”, alegătorul, de fapt, îl va vota pe Dodon.

Așa că pe dumneavoastră, stimați alegători, vă țin de prostănaci, că știți asta. Ieșirea din această situație e una – BOICOTAREA ALEGERILOR!

Secția de analiză a CC al PCRM
Octombrie, 2020