Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a cerut recuzarea Procurorului General Alexandr Stoianoglo. În argumentarea sa, Morari scrie că există motive ce pun la îndoială imparțialitatea lui Stoianoglo printre acestea ar fi faptul că la PA există două dosare pe numele fratelui dar și al unui cunoscut al lui șefului PG. Un alt motiv este că Stoianoglo a respins nemotivat recuzarea procurorilor de caz, la fel vizați în anumite cauze penale ale Procuraturii Anticorupție dar și că procurorul general a venit cu acuzații la adresa lui Morari chiar în timpul interviului pentru ocuparea funcției obținute.

Un document, parvenit la redacția Deschide.MD, relevă că Viorel Morari a depus o cerere de recuzare a lui Alexandr Stoianoglo, cerere înregistrată la Procuratura Generală. În documentul adresat Curții Supreme de Justiții prin intermediul Procuraturii Generale, Morari spune că Stoianoglo i-a adus acuzații grave chiar în timpul interviului pentru funcția de Procuror General. Ulterior șeful de la PG ar fi declarat aceleași lucruri în cadrul unei emisiuni TV, „astfel încălcând prezumția nevinovăției”.

Morari pune la îndoială obiectivitatea lui Stoianoglo și prin faptul că în zilele în care a fost reținut, cei doi se aflau într-un litigiu de contencios administrativ dar și că a respins cererile de recuzare ale procurorilor care instrumentează dosarul lui Morari, aceștia având cauze penale deschise anterior la PA. Șeful suspendat al PA mai spune că acest lucru i-a fost adus la cunoștință abia pe 11 ianuarie 2020, asta în timp ce pe data de 13 ianuarie 2020 a decăzut necesitatea examinării acestui subiect pentru că judecătorii au decis aplicarea măsurii de arest.

Un alt capitol al acestor învinuiri, se referă la două dosare deschise de PA pe numele unei rude de-a lui Stoianoglo și a unei persoane cunoscute.

În primul caz este vorba despre ruda șefului PG, care se numește Andrei Stoianoglo, unde PA a deschis un dosar în 2017 pentru că acesta fiind angajat la CRIS Registru a primit 500 de euro pentru facilitarea eliberării permisului de conducere.

Al doilea caz se referă la dosarul în urma căruia a fost reținută conducerea taberei școlare „Lăstăraș”, unde fiicele lui Stoianoglo au participat activ ani la rând.

Contactată de Deschide.MD, purtătorul de cuvânt al PG, Maria Vieru, a declarat că prin încheierea din 20 ianuarie 2020, Curtea Supremă de Justiție a respins, ca fiind neîntemeiată, cererea de recuzare a Procurorului General Alexandr Stoianoglo, înaintată la 16 ianuarie 2020, de către V.Morari. Încheierea nu este susceptibilă căilor de atac.

Totodată, Vieru a ținut să menționeze că procurorul general nu comentează acuzațiile care îi sunt aduse.

Amintim că întrebat de jurnaliști de la cine a fost comanda politică ca acesta să fie reținut, Viorel Morari a spus că este „de la președintele statului, Igor Dodon și conducerea Procuraturii Generale, inclusiv și a unor adjuncți ai procuraturii”.

De precizat că în ultima perioadă Procuratura Anticorupție a început investigarea dosarelor care-l privesc pe Dodon și oameni săi din PSRM. Mai exact, este vorba despre finanțarea socialiștilor din Federația Rusă, fapt confirmat de Dodon în cadrul unei discuții cu Vlad Plahotniuc.

Menționăm că la 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău.

Anterior, șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană urmărește cu atenție modul în care au loc procesele penale din ultimele luni în R. Moldova și spune că cetățenii merită să trăiască într-o țară fără corupție, protejați de instituții în care pot avea încredere. Mesajul său a fost făcut în contextul reținerii șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Michalko a menționat că în ultimile luni unii procurori au făcut pași importanți privind investigarea cazurilor răsunătoare și atenționează că este nevoie de oameni cu adevărat pregătiți care să ofere rezultate reale.

Sursă: www.deschide.md