Ministerul de Externe al Rusiei critică noul Cod Electoral adoptat de Parlament și afirmă că noile modificări vizează direct „interesele rușilor și vorbitorilor de limbă rusă”. În cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova s-a arătat nemulțumită de faptul că limba rusă dispare din buletinele de vot, potrivit TASS.

„Modificarea Codului Electoral este treabă internă a fiecărui stat, inclusiv a Republicii Moldova. Totodată, trebuie să înțelegeți că proiectul menționat de dumneavoastră, care din câte cunosc încă nu a intrat în vigoare, vizează direct interesele rușilor și vorbitorilor de limbă rusă din Moldova. (…) Observăm o nouă etapă, când limba rusă poate dispărea din buletinele de vot. Din păcate, structurile internaționale nu vor să vadă acest lucru. Și vă rog să nu ne uităm în direcția poveștilor despre împărțirea puterii în stat”, a declarat Zaharova.

Aceasta a făcut referire și la datele CEC potrivită cărora în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021, a printat 3,5 milioane buletine de vot, dintre care 746.000 sau 21% erau în Rusă.

„Facem apel la conducerea Republicii Moldova să dea dovadă de bun simț și să nu întreprindă acțiuni care ar putea agrava situația deja tensionată din republică, ar putea deteriora relațiile bilaterale cu Rusia”, a spus diplomatul ca răspuns la solicitarea de a comenta noul cod privind alegerile, în Moldova, ceea ce elimină necesitatea tipăririi buletinelor de vot în limba rusă.

Amintim că, proiectul Codului electoral al Republicii Moldova a fost votat în lectură finală. Tot în cadrul ședinței de joi, 8 decembrie, deputații au votat proiectul de lege care prevede ajustarea cadrului normativ conex celui electoral în a doua lectură.

agora.md